Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, spunea ieri că protocolul de funcţionare a coaliţiei trebuie finalizat şi semnat săptămâna aceasta şi că nu există divergenţe cu partenerii de guvernare.
Alţi oficiali PDL contrazic însă aceste afirmaţii. Purtătorul de cuvânt al PDL Sever Voinescu, nu a dat nici un termen pentru semnarea protocolului şi a spus că formaţiunile din coaliţie se află în faza în care au stabilit ce doresc să fie în acest protocol.
"Din punctul nostru de vedere, documentul fundamental care trebuie să se regăsească şi în protocol este programul de guvernare. PDL este ataşat programului de guvernare şi credem că pentru anul care vine asta trebuie să fie prioritatea", a adăugat Voinescu.
Ce condiţii pune UDMR
Aceste afirmaţii vin pe fondul afirmaţiilor unor lideri UDMR că formaţiunea ar putea părăsi coaliţia dacă anumite condiţii nu sunt trecute în programul de guvernare - şi îndeplinite.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute despre "varianta de a părăsi coaliţia". La începutul lunii, un alt lider al Uniunii, Gyorgy Frunda, declara că a propus ieşirea UDMR de la guvernare.
Potrivit lui Borbely, reprezentanţii Uniunii au cerut să existe un protocol cu termene precis, pe lângă programul de guvernare.
"Vom încheia acest protocol, sper, într-o săptămână, cu termene clare şi, dacă nu vor fi respectate, evident atunci e şi varianta de a părăsi coaliţia, dacă nu se îndeplinesc cele prevăzute, a spus el, precizând că "nu este vorba despre o ameninţare".
Borbely a adăugat că în protocol ar putea fi cuprinse termene "până în mai-iunie" sau chiar mai scurte.
Una dintre principalele condiţii ale UDMR priveşte creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Deşi au subliniat că acest lucru se poate face doar dacă situaţia economică o permite, oficialii Uniu