Trei prorectori ai universităţii râvnesc la funcţia supremă. Unul vrea să reintroducă examenul de admitere, altul să modifice programele, cel de-al treilea să sporească prestigiul internaţional.
În 24 februarie, Academia de Ştiinţe Economice din Capitală îşi alege noul rector, după ce, timp de opt ani, a fost condusă de Gheorghe Roşca. În cursă s-au înscris prorectorii Dumitru Miron, Nicolae Istudor şi Pavel Năstase.
"Preluăm universitatea de la un nivel înalt, ea fiind încadrată în categoria universităţilor de tip A, de cercetare avansată. Cel mai important atu al meu este forţa tinereţii, dublat de experienţa dobândită în peste zece ani în care am ocupat funcţii înalte în instituţii publice ", spune Nicolae Istudor, cel mai tânăr dintre candidaţi (44 de ani).
Istudor este prorector ASE, a fost expert evaluator în cadrul ARACIS şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Experienţa şi dezvolarea unor programe unice pentru ASE sunt atuurile pe care crede că le are Pavel Năstase, în vârstă de 60 de ani.
"Am fost prodecan, decan şi rector. Am acreditat Facultatea de Contabilitate. Ca prorector am dezvoltat un program informatic unic şi doresc să-l îmbunătăţesc cu ajutorul fondurilor structurale, am aplicat pentru un proiect de trei milioane de euro", precizează el.
"Rectorul nu mai trebuie să fie de tip feudal"
Dumitru Miron mizează pe faptul că are ce mai bogată experienţă în managementul universitar, dată de funcţiile de prodecat şi prorector pe care le-a ocupat, pe faptul că poate comunica în engleză, franceză şi rusă , "ceea ce e important pentru rectorul unei universităţi deschise spre internaţionalizare" şi pe faptul că, la 54 de ani, nu e "nici prea crud, nici la final de carieră".
E de părere că în noul peisaj academic "rectorul nu mai trebuie să fie de tip feudal. Dumitru Miron a fost secretar de stat în Ministerul Ed