Resursele planetei noastre devin insuficiente pentru intreaga populatie. Oamenii de stiinta fac tot posibilul pentru a crea carne in laborator, cercetarile fiind intr-un stadiu avansat.
Un investitor a sprijinit cercetarea in aceasta privinta si a alocat suma de 330.000 de dolari pentru a se gasi modalitatea prin care hamburgerii pot fi produsi in laborator, scrie MSNBC. Nu se cunoaste, insa, cine a finantat cercetarile facute pana acum, investitorul ramanand anonim.
Mark Post, psiholog la Universitatea din Maastricht din Olanda, spune ca momentul in care cineva va degusta hamburgerul de laborator va fi un adevarat eveniment media. Daca totul decurge bine, acesta va fi un triumf al stiintei, deschizand noi drumuri catre productia de carne.
Ne descurcam tot mai greu cu ce avem
Trebuie sa se gaseasca noi modalitati de producere a carnii, caci cresterea animalelor este tot mai grea, iar populatia e in crestere. Productia de carne ocupa acum jumatate din capacitatea agricola a planetei noastre. ONU estimeaza ca pana la 30% din terenul planetei este folosit pentru cresterea animalelor. In 40 de ani, se estimeaza ca cererea de produse din carne se va dubla.
Cei care produc carne in prezent nu sunt in increzatori in noua metoda de laborator. Bucatile de muschi produse acum de oamenii de stiinta au o lungime de doar 3 cm si o latime de 1,5 cm si sunt semi-transparente. Ele sunt prea mici, spune Mark Post, care se arata increzator ca procesul poate fi perfectionat pana in luna octombrie, anul curent.
Un alt om de stiinta, Patrick Brown (Universitatea Stanford), spune ca lucreaza la un proiect similar, rezultatele putand fi concretizate in aproximativ un an de zile. Investitorii nu se lasa asteptati prea mult si sprijina cercetarile, sperand ca vor gasi o solutie viabila pentru viitor.
Res