Marele Premiu, Ursul de Aur, al Festivalului Internaţional al Filmului de la Berlin a fost decernat regizorilor italieni Vittorio şi Paolo Taviani, pentru pelicula lor: "Cezar trebuie să moară". Un bilanţ sumar al Festivalului, care s-a încheiat duminică, 19 februarie.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Ursul de Aur, marele premiu al Berlinalei, a fost decernat filmului "Cesare deve morire" ("Cezar trebuie să moară"), realizat de Vittorio şi Paolo Taviani. Filmul realizat în întregime cu actori amatori, deţinuţi, are la bază ideea că arta poate avea o funcţie purificatoare asupra oamenilor. Efectul de katharsis asupra deţinuţilor este realizat prin intermediul rolurilor din piesa lui Shakespeare "Iulius Cezar", interpretate de puşcăriaşi.
Favoritul criticilor, filmul german "Barbara" al lui Christian Petzold, a fost distins doar cu un Urs de Argint pentru cea mai bună regie. Acest film subtil prezintă tracasările la care este expusă o tânără din Germania răsăriteană din partea securităţii Stasi, renunţând la retorica indignării stridente, tipică pentru producţiile care tematizează trecutul comunist.
Marele premiu al Juriului, materializat tot într-un Urs de Argint, a revenit filmului lui Bence Fliegauf, "Csak a szél" ("Numai vântul"), un dramatic răspuns cinematografic la valul de rasism din Ungaria, care s-a soldat cu mai multe victime.
Cu un Urs de Argint pentru cel mai bun rol feminin a fost distinsă Rachel Mwanza, în vârstă de 14 ani, din "Rebelle". Filmul canadian, în regia lui Kim Nguyen tematizează înrolarea abuzivă a copiilor în structurile militare ale unor unităţi controlate de grupări rebele.
Pentru cel mai bun rol masculin a fost distins, tot cu un Urs de Argint, Mikkel Boe Følsgaard, pentru rolul regelui în filmul danez al lui Nikolaj Arcel, "En Kongelig Affære" ("Relaţii regale"). Aceeaşi peliculă a mai