Principalele cauze ale penelor de electricitate din ultima săptămână sunt uzura avansată a instalaţiilor, lipsa de investiţii şi furtul de energie, se arată într-o analiză realizată de Mediafax.
Potrivit acesteia, două treimi din reţelele electrice sunt într-un grad avansat de uzură fizică, 30% din instalaţii au tehnologie din anii '60, iar investiţiile au lipsit atât înainte de vânzarea Electrica, cât şi după cedarea distribuţiei companiilor străine. În ultimele săptămâni, în contextul condiţiilor meteorologice dificile, zeci de sate, în principal din sud-estul ţării, dar şi oraşe, printre care şi Capitala, au fost afectate de întreruperile cu energie.
Explicaţia frecventă dată de companiile de distribuţie a energiei a fost vremea neprielnică, respectiv căderile substanţiale de zăpadă şi gerul, din cauza cărora a crescut foarte mult consumul de electricitate. Surse din piaţa de energie au declarat pentru Mediafax că reţelele electrice nu ar fi fost afectate atât de grav de condiţiile meteorologice dacă ar fi fost modernizate şi adaptate cererii actuale de electricitate. În unele zone, distribuitorii de energie nu au construit la timp noi reţele, astfel încât să poată prelua consumul noilor utilizatori. Drept consecinţă, liniile existente sunt suprasolicitate. Potrivit Mediafax, aproape 70% din activitatea de distribuţie a energiei la nivel naţional este controlată de companii străine. Cinci din cele opt companii de distribuţie a energiei au fost privatizate în perioada 2005-2008, fiind cumpărate de CEZ (Cehia), E.ON (Germania) şi Enel (Italia).
Ministrul britanic de Externe: Zona Euro a fost construită fără ieşiri. Grecia va întâmpină probleme dacă decide să abandoneze moneda unică.
Iranul a întrerupt vânzările de petrol către Franţa şi Marea Britanie .
Prima uzină din UE în care sunt asamblate maşini chinezeşti se deschid