Iubesc, îşi doresc să se căsătorească, dar nu şi să întreţină relaţii intime. Acest lucru îi face pe asexuali să pară mai degrabă frigizi sau neîmpăcaţi cu propria sexualitate, specialiştii afirmă însă contrariul.
Aventuri de o noapte sau relaţii de durată, căsnicii, toate au în comun un lucru: relaţiile sexuale. Indiferent că se întâmplă prea repede sau îl laşi să se perpelească bine până accepţi să vă petreceţi o noapte de amor împreună, intimitatea face parte din vocabularul oricărei relaţii. Sau cel puţin aşa s-a crezut până de curând. Asexualii, care au „apărut" începând cu anul 2001, sunt consideraţi că ar avea o orientare sexuală destul de ciudată deoarece nu simt atracţie şi nici nu-şi doresc o relaţie intimă cu nimeni. Studiile arată că acest comportament nu este izolat, ci are din ce în ce mai mulţi adepţi. Astfel, un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că 1% din persoane manifestă o dorinţă sexuală extrem de scăzută.
Între orientare şi boală
Asexualitatea este descrisă de unii oameni de ştiinţă ca fiind o orientare, diferită de celibat, care se dovedeşte a fi o alegere. Alţii, printre care şi specialişti români, spun însă că este vorba despre o tulburare. „Instinctul de reproducere este un impuls natural, necesar organismului. Este o însuşire care corespunde trebuinţelor biologice ale individului. Asexualitatea este o tulburare a instinctului sexual, o tulburare cantitativă care conduce la scăderea, pierderea sau absenţa dorinţei sexuale", spune psihoterapeutul Keren Rosner. În acest mod sunt percepuţi asexualii şi de majoritatea „sexualilor", care încearcă să-i îndoape cu pastile pentru a le rezolva problemele. De fapt, motivul pentru care acest „curent" se manifestă este acela că din creierul persoanelor respective lipsesc structuri neuronale responsabile de atracţia intimă.
În condiţiile în care nu există s