Comisia Europeană va întrerupe plăţile pentru proiectele finanţate din fondurile europene pentru resurse umane (prin programul POSDRU) din cauza unui "management defectuos", decizie ce a atras demisia directorului general care coordona programul - Carmen Ionel - la presiunea noului premier Mihai Răzvan Ungureanu.
În economie ar trebui să intre până la sfârşitul anului câte 2,5 milioane de euro pe zi din fondurile europene pentru resurse umane, însă dacă rambursările din bani europeni vor fi întrerupte, banii vor fi alocaţi de la bugetul de stat şi vor avea impact direct asupra creşterii deficitului.
Nevoia de a aloca bani din bugetul de stat pentru a finanţa proiecte europene adânceşte deficitul bugetar, care a ajuns în decembrie la 23,8 mld. lei (4,35% din PIB). Încă de la începutul crizei, oficialii mizau pe revenirea economiei ca urmare a accelerării absorbţiei de fonduri europene, însă bilanţul 2007 - 2012 arată dezastruos, cel puţin pe fondurile structurale: din cei 19,6 mld. de euro puşi la dispoziţie de UE, în economie au intrat puţin peste un miliard de euro, iar ţinta de absorbţie pentru anul acesta este de 3-4 mld. euro.
Întreruperea plăţilor făcute prin POSDRU, program care avea ca "temă" absorbţia a 700 de milioane de euro anul acesta, face ca obiectivul asumat de Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, să fie încă de la începutul anului nerealist. Pe lângă faptul că România riscă să piardă bani prin dezangajare, problema principală o reprezintă deficitul bugetar, care ar trebui să coboare în acest an la 1,9% din PIB (estimat la 579,6 mld. lei), o ţintă şi-aşa destul de ambiţioasă şi, probabil, dificil de finanţat la costuri rezonabile.
"Concediere" prin demisie
La finele săptămânii trecute, Ministerul Muncii a transmis un comunicat de presă prin care a anunţat că premierul Ungureanu i-a cerut ministrulu