Foto: Thinkstock Lipsa medicamentelor împotriva durerii şi a unor citostatice reprezintă în acest moment o ameninţare suplimentară pentru bolanvii de cancer. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, avertizează că "mulţi pacienţi afectaţi de această boală sunt în pericol de a sfârşi în dureri groaznice, din cauza lipsei de morfină". Pentru că, zilele acestea, principalul producător de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră. "S-a luat decizia de a ne retrage reprezentanţa în mod direct din România şi portofoliul să fie preluat de un partener local", ne-a precizat Mihai Bundoi, country manager Mundipharma. Trebuie spus că acest producător acoperea, în ţara noastră, aproximativ 60% din cererea de opioide oncologice.
Efectele taxei clawback
Într-un recent comunicat al producătorului sunt precizate principalele motive pentru care a luat decizia să se retragă: "Perioada foarte lungă în care listele de compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se afla la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect introducerea coplăţii suportate în fapt tot de către companie". Dar în mod special decizia a fost influenţată de prelungirea termenelor de încasare a banilor la peste 340-360 de zile şi de taxa clawback.
De altfel, acestea sunt obstacolele pe care le întâmpină atât producătorii autohtoni, cât şi cei străini de medicamente. Inclusiv distribuitorii, din aceleaşi motive, sunt extrem de reţinuţi în efectuarea de importuri, deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le achită facturile după aproximativ 360 de zile.
Mihai Bundoi dă totuşi o rază d