Traderii care au contracte directe cu Hidroelectrica au acceptat creşterea preţului de la o medie de 130 lei/MWh la 155-164 lei/MWh şi reducerea cantităţilor cu 10-20%, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din sectorul energetic.
Acesta este preţul pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) îl calculează pentru coşul populaţiei, astfel că este "indicatorul corect", deşi în aceste momente, din cauza secetei, s-a ajuns la costuri astronomice de 400 de lei/MWh cu electricitatea, atât pe OPCOM şi pe piaţa de echilibrare.
Preţul pentru Alro va fi în jur de 138 lei/MWh, acesta fiind legat din 2010 de cotaţiile aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra. Alro este cel mai mare consumator de energie din ţară, consumând acum 3 TWh anual, însă la capacitate maximă "înghite" anual 4 TWh.
Săptămâna trecută, ministrul Economiei, Lucian Bode a declarat că a trimis contractele hidro la ministerul Justiţiei pentru analizarea acestora şi prezentarea unei poziţii comune referitoare la rezilierea şi desecretizarea acestora. Termenul era de 23 ianuarie. Sursele au precizat că exact FMI insistat cu cererea către Justiţie şi că demersul nu a fost oprit, chiar dacă "băieţii deştepţi" au acceptat condiţiile impuse de Hidroelectrica.
Principalele companii care primesc energie hidro la preţuri joase sunt Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Energy Financing Team, Europec. Alte societăţi care mai deţin contracte hidro sunt din domeniul industrial (Electromagnetica, Elsid), plus distribuitorii E.ON, Enel, CEZ şi Electrica.
Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, a cerut recent "rezilierea imediată" a contractelor "abuzive". “Cetăţenii români care sunt proprietari ai întreprinderilor de stat pierd între 175 şi 275 milioane de euro pe an