„Greciei i-ar fi mai bine să iasă din zona euro” – tot mai multe voci spun răspicat acest lucru, din interiorul Greciei sau din exterior… Care sunt argumentele celor care văd mai bine Grecia în afara uniunii monetare? Nu încercăm să discutăm aici despre impactul unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro asupra Uniunii Europene, ci doar să răspundem la întrebarea „cât de bine le-ar prinde grecilor acest lucru”.
Adversarii ideii spun că scenariul ar fi apocaliptic pentru o ţară atât de lovită de criză cum e Grecia: însuşi premierul elen Lucas Papademos a vorbit despre „un haos economic de necontrolat”. În tabăra adepţilor ideii revenirii Greciei la drahmă, analiştii spun că lucrurile nu pot merge mai rău pentru statul elen. Deja investitorii fug de Grecia, pieţele o refuză, economia îşi dă ultima suflare…
Jurnalistul britanic Ambrose Evans Pritchard spune, citat de The Telegraph, că Grecia ar trebui să urmeze exemplul Islandei. „Veştile că Islanda tocmai şi-a recăpătat ratingul care recomandă investiţiile, cu o rată a şomajului ce a scăzut la 6%, vin ca o confirmare că o ţară poate într-adevăr să se descurce singură. Bineînţeles, datoria publică a Islandei este denominată în coroane islandeze, şi nu în moneda euro”, a explicat jurnalistul britanic, admiţând totuşi că nu se poate pune un egal între cele două ţări.
Un alt susţinător al ideii că Greciei i-ar fi mai bine pe cont propriu este economistul german Hans Werner Sinn. Într-un interviu pentru Der Spiegel, acesta susţine că restructurarea datoriilor Greciei e utopică, atâta vreme cât Grecia va rămâne în zona euro. „Datoriile nu pot fi reduse decât prin depreciere. Planul de restructurare a datoriilor Greciei fără ieşirea din euro este iluzoriu”, a declarat economistul.
Mai mult, acesta avertizează că, fără depreciere, „milioane de preţuri şi salarii vor trebui reduse. Aceasta ar ra