Agenţii imobiliari au intermediat anul trecut peste 76.000 de metri pătraţi de spaţii industriale în Bucureşti, din care o treime este reprezentată de înnoiri şi renegocieri, potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de Colliers International.
În 2011, piaţa de industrial a fost caracterizată de stabilitate, cu doar 10.000 metri pătraţi noi livraţi în Bucureşti, în cadrul facilităţilor de tip built-to suit.
Comparativ cu anul precedent, cererea pentru spaţii industriale şi logistice s-a diminuat cu 10%, corespunzător unui nivel de ocupare similar celui înregistrat în 2004.
Bucureştiul rămâne cel mai important pol logistic din România pentru domeniile de producţie şi fabricaţie, potrivit reprezentanţilor Colliers.
Deşi presiunea asupra chiriilor persistă, majoritatea chiriaşilor continuă să îşi concentreze atenţia asupra facilităţilor care le oferă deopotrivă spaţii de calitate şi un nivel corect al chiriei.
„Similar anilor precedenţi, cei mai mulţi chiriaşi au optat pentru locaţii de la periferia vestică a Bucureştiului. Jumătate din cererea înregistrată anul trecut a fost determinată de operatori logistici, o altă parte semnificativă fiind reprezentată de chiriaşi existenţi care şi-au relocat sau extins spaţiile industriale”, a declarat Viorel Opaiţ, director al Departamentului Industrial al Colliers International România.
Colliers a intermediat anul trecut un volum total de tranzacţii de închiriere ce depăşeşte 44.000 de metri pătraţi pe segmentul industrial de clasa A. Acest volum include reînnoirea acordului pentru cei 10.000 metri pătraţi ocupaţi de IKEA în Bucharest West, care a reprezentat cea mai mare tranzacţie semnată în Bucureşti pe parcursul anului trecut.
Tranzacţiile majore de închiriere intermediate de Colliers în Bucureşti au vizat Europolis Logistic Park, unde eMag a decis să închirieze o suprafaţă de