De la 1 martie, amândoi părinţii vor fi obligaţi să îşi ia concediu pentru îngrijirea copilului. Dacă mama a fost cea care a stat acasă în concediu cu copilul, o lună din acest concediu îi va reveni tatălui. În cazul în care tatăl a ales să stea în concediu parental, o lună din acesta îi va reveni mamei. Cel puţin aşa prevede ordonanţa 124/2011, un act normativ care pune în aplicare textul unei directive europene.
Vrem o lună «bonus» pentru ambii părinţi
Noua regulă se aplică pentru copiii născuţi după 1 martie, însă deja naşte controverse în rândul asociaţiilor care promovează drepturile copilului. „Intenţia de a-I implica pe amândoi părinţii în îngrijirea copilului este bună, dar aplicarea directivei nu e nici realistă, nici echitabilă. Vor fi foarte multe probleme în aplicarea ei. Dacă tatăl, spre exemplu, nu îşi va putea lua liber de la serviciu o lună, concediul mamei se va scurta cu o lună", atrage atenţia Ana Măiţă, preşedinta asociaţiei „Mame pentru Mame" din Bucureşti. Reprezentanta asociaţiei aduce în discuţie şi alte situaţii pe care legea nu le prevede. „Nu au fost luate în calcul familiile monoparentale sau situaţiile în care unul dintre membrii cuplului este şomer. De asemenea, nu se ştie ce se va întâmpla cu mamele care doresc să alăpteze un an. În aceste condiţii, legea va face mai mult rău decât bine", crede Ana Măiţă. Asociaţia „Mame pentru Mame" va propune zilele acestea Ministerului Muncii să reanalizeze această ordonanţă şi să ia în calcul acordarea unui „bonus" tinerelor familii. „Părintele care nu a stat în concediu un an sau doi să aibă opţiunea să îşi ia o lună liber ca bonus. Să nu fie o obligaţie", consideră Ana Măiţă.
Un "moft european" care nu ţine cont de realităţile din România
De reamintit că legislaţia actuală permite ca părinţii să îşi partajeze concediul de îngrijre a copilului (ex. pot sta acasă un an ma