Tot mai multe cazuri de furt de gumă de mestecat au fost semnalate magazinele din Marea Britanie, făptaşii fiind români. Explicaţia pe care britanicii au găsit-o acestui fenomen este că hoţii folosesc produsul în România, unde guma de mestecat este o veritabilă \"monedă de schimb\". Sursa: REUTERS
"Pachetele de gumă de mestecat, precum şi alte dulciuri în pachete mici sunt folosite adesea de către proprietarii de magazine mici pentru a oferi restul clienţilor", scrie CNN.
David Walton, de la poliţia din West Mercia, spune că aceste furturi au devenit o problemă gravă pentru supermarketurile din Midlands şi North Yorkshire.
Pe 16 ianuarie, doi cetăţeni de naţionalitate română au fost închişi pentru că furaseră gumă în valoare de 800 de lire din magazinele din Worcester cu o zi înainte.
Walton spune că furtul de gumă de mestecat este o problemă larg întâlnită, primul caz fiind semnalat în aprilie 2011. "De atunci au fost furturi în valoare de 340, 700, 420 şi 318 de lire", a spus acesta.
"Hoţii merg la rafturi şi golesc efectiv întregul pachet de gumă de mestecat în cărucioare. Întotdeauna afară îi aşteaptă o maşină, nu folsoesc niciodată trasportul în comun şi vizează în special magaizele din parcurile de retail, deoarece de aici pot scăpa mai uşor, pentru că traficul nu este aşa de aglomerat ca în centru".
Cum au ajuns britanicii la concluzia că guma de mestecat este folosită drept monedă de schimb?
CNN citează o studentă româncă, Ioana Enea, de 20 de ani, din zona Moldovei, care spune că la ea în ţară nu e ceva neobişnuit să primeşti gumă în loc de rest de la magazin, ic.
Totodată, CNN îl citează pe John Bagley, un inginer din Warwick care se află în România din 2010 şi care a primit drept rest un pachet de gumă, atunci când a cumpărat o sticlă de apă dintr-o gară din Bucur