Premierul britanic David Cameron si alti unsprezece lideri europeni au cerut luni ca urmatorul summit al UE, din 1 - 2 martie, sa fie dedicat adoptarii unor decizii de intarire a cresterii economice in Europa, scrie AFP.
Apreciind ca economiile europene traverseaza "un moment periculos", Cameron si alti omologi ai sai, in special din Spania, Italia, Olanda si Polonia, mizeaza pe retete ultraliberale pentru iesirea din criza.
Scrisoarea, adresata presedintelui UE Herman Van Rompuy si sefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este semnata si de sefii de guvern din Estonia, Finlanda, Irlanda, Cehia, Slovacia si Suedia. In acest document se cere reducerea ajutoarelor de stat pentru sustinerea bancilor si relaxarea drastica a pietei muncii.
Apreciind drept "esentiale" eforturile pentru asanarea finantelor publice, semnatarii afirma ca "actiunea este in mod egal necesara pentru modernizarea economiilor noastre, pentru construirea unei mai mari competitivitati si pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice".
"Trebui sa reinstauram increderea cetatenilor, a societatilor si a pietelor financiare legate de capacitatea Europei de a crea o crestere puternica si durabila si de a mentine partea sa de prosperitate mondiala", se arata in scrisoarea citata.
Ei solicita ridicarea ultimelor bariere comerciale cu Statele Unite, Rusia si China, precum si liberalizarea totala a sectorului energiei pana in 2014.
"Cresterea este la punctul mort. Somajul este in crestere. Cetatenii si societatile fac fata celor mai dure conditii de ani de zile", scrie in aceasta scrisoare, care va fi prezentata celorlalti lideri din UE cu ocazia summitului din 1 - 2 martie si care nu a fost semnata de presedintele francez Nicolas Sarkozy si nici de cancelarul german Angela Merkel.
Intr-un document comun, Franta si Germani