Grecia trebuie să îndeplinească noi condiţii pentru ca miniştrii de Finanţe ai zonei euro să-i acorde luni seară împrumutul de 130 de miliarde de euro. Reuniunea Eurogrup se petrece în prezenţa prim-ministrului grec, Lucas Papademos, aflat de duminică seară la Bruxelles.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Reuniunea ultimei şanse sau o nouă încercare în van de a debloca 130 de miliarde de euro pentru Grecia? Răspunsul îl vom afla luni seară, când financiarii zonei euro se reunesc din nou, în mod normal pentru a-i da Greciei o veste bună.
Germania şi alte ţări doresc însă ca Grecia să depună pe un cont separat o parte din venituri şi de pe acel cont să plătească dobânda datoriei sale colosale.
Iată un amestec fără precedent în afacerile fiscale ale unei ţări, spun unele surse diplomatice la Bruxelles, unde prim-ministrul grec, Lucas Papademos, se află de duminică seară pentru consultări şi rămâne pentru reuniunea Eurogrupului.
Pentru a primi 130 de miliarde de euro, Guvernul de la Atena trebuie să întrunească trei condiţii: să deţină un acord cu creditorii publici, unul cu creditorii privaţi şi să adopte un plan de austeritate convingător. Două noi astfel de legi vor fi votate luni, tocmai pentru a convinge că Grecia doreşte să aplice această austeritate.
Acordul cu creditorii publici (UE, FMI şi BCE) a fost găsit de trei săptămâni, urmează acum cel cu sectorul privat. Băncile private ar trebui să şteargă 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, dar nu sunt încă foarte dispuse s-o facă.
În fine, un prim împrumut de 110 miliarde, acordat Greciei în 2010 nu a fost în totalitate plătit, 35 de miliarde rămase au fost adăugate acestui al doilea plan.
Grecia ar intra în faliment în martie şi ar ieşi din zona euro fără aceşti noi bani, or trei sferturi dintre greci s-au pronunţat duminică împotriva renu