Update: Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, pentru Jurnalul Naţional, că Dan Suciu l-a asigurat astăzi că va rămâne parte în procesul intentat Guvernului României, întrucât nu are motive să-şi schimbe opinia conform căreia stabilirea retroactică a TVA este ilegală.
Vara trecută, un grup de jurnalişti, artişti şi creatori care au fost retribuiţi de-a lungul anilor pe drepturi de autor a dat statul în judecată, prin intermediul avocatului Gheorghe Piperea, într-un proces colectiv ce viza declanşarea de către ANAF a procedurilor de inspecţie fiscală şi intenţia autorităţilor guvernamentale de a le percepe, retroactiv, TVA pe veniturile încasate. În esenţă, iniţiatorii acţiunii în instanţă au considerat ilegal să li se perceapă retroactiv TVA (bani pe care nu i-au încasat vreodată şi pe care ANAF nu li i-a solicitat niciodată, în diversele comunicări scrise aferente încheierilor exerciţiilor fiscale anuale) pe drepturile de autor aferente activităţilor independente pe care le-au prestat în ultimii cinci ani. În acest moment, conform unei sentine executorii a Curţii de Apel Bucureşti, aplicarea actelor normative pe care s-a bazat statul în demersul său este suspendată până la judecata pe fond a cazului.
Cele două părţi ale acţiunii judiciare în desfăşurare sunt grupul jurnaliştilor, artiştilor şi creatorilor, respectiv Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Printre cei care fac parte din prima categorie se numără şi Dan Suciu, în calitatea lui de realizator de emisiuni economice la The Money Channel. Care Dan Suciu a fost numit, astăzi, purtător de cuvânt al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu rang de secretar de stat în Guvernul României. Şi care, până la o eventuală decizie hotărâtă, va fi nevoit să susţină poziţia public Guvernului României în procesul pe care el însuşi, între alţii, îl are cu Guvernul României. Ceea ce sună măcar