"Anul acesta inundaţiile nu vor veni din râuri, ci din uscat", a declarat, pentru gândul, Dan Cârlan şeful Autorităţii Naţionale pentru Inundaţii şi Managementului Apelor (ANIMA). Cârlan a explicat că este vorba despre apele ce vor rezulta în urma topirii zăpezilor şi vor provoca băltiri pentru că nu vor putea ajunge în râuri - care au debite scăzute, ca urmare a secetei de anul trecut. Totul depinde însă de încălzirea bruscă a vremii şi de cantităţile de precipitaţii care vor mai cădea.
Specialiştii spun că, deocamdată, până la sfârşitul lunii februarie, nu sunt condiţii de topire bruscă a zăpezii, menţionând că pentru producerea inundaţiilor trebuie îndeplinite simultan două condiţii, respectiv temperatura să fie în jur de 10 grade, iar precipitaţiile să fie sub formă de ploaie şi să fie de 10 litri pe metru pătrat.
Gândul a încercat să afle cum se pregătesc autorităţile de eventuale inundaţii din cauza topirii bruşte a omătului, care în unele locuri a ajuns la 4-5 metri.
Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea: "Am elaborat un <
Sorin Hornea, prefectul judeţului Vrancea, spune că are un plan de măsuri în caz de topire bruscă a zăpezii, care urma să fie aprobat joia trecută.
"Am elaborat un <
"Dacă se înmoaie pereţii acestor case, se creează probleme. Am vorbit cu primarii să încerce să mobilizeze echipele pe care le coordonează să cureţe cât