Doi ingineri români au fost premiaţi, săptămâna trecută, de către Academia Americană de Film pentru crearea celei mai rapide camere de filmat din lume.
Radu Corlan şi Petru Pop, doi dintre cei patru inventatori ai celei mai rapide camere de filmat din lume, au fost premiaţi de către Academia Americană de Film. Românii, alături de un polonez şi de un american, fac parte din echipa de vârf a companiei americane Vision Research Inc., care este lider mondial în tehnologia de capturare a imaginilor high-speed şi care lucrează la cea mai performantă aparatură din lume în acest domeniu, denumită Phantom.
Radu Corlan este şeful echipei, iar Petru Pop este programator, camera creată de aceştia, Phantom V12, fiind folosită în cadrul emisiunii „Time Warp", de la Discovery, dar şi în cadrul unei demonstraţii care a avut loc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009. Cei doi români au fost premiaţi cu Scientific and Engineering Academy Award, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Los Angeles.
Un milion de cadre pe secundă
Aparatele care fac parte din seria Phantom sunt capabile să surprindă până la un milion de cadre pe secundă, iar producătorii de la Hollywood le folosesc deseori pentru efecte speciale. Până în prezent, camerele video create de români au fost folosite în filme precum „Sherlock Holmes", „Green Hornet" şi „Captain American".
Înainte de a fi inventate camerele Phantom, pentru scenele în care actorii se fereau de gloanţe era nevoie de mai multe camere, de o tehnologie de procesare complicată, iar imaginile nu putea fi vizionate imediat. Acum însă, totul este mai uşor datorită invenţiei românilor, iar imaginile pot fi vizualizate imediat după ce au fost filmate.
Fondatorul companiei, tot român
Unul dintre iniţiatorii şi fondatorii companiei Vision Research Inc., din New