Lupta pentru funcţia de şef al CSJ a fost lungă. După mai bine de un an de concurs, în fruntea Curţii a venit un magistrat de la CEDO, care renunţă la un salariu de zeci de ori mai mare decât cel pe care urmează să îl primească în Moldova, dar, spune el, vine „într-un alt fel de lux". Noul său birou este de trei ori mai mare decât cel pe care îl are preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de cel puţin trei ori mai arătos. Întors acasă cu economiile de la Strasbourg, Mihai Poalelungi susţine că nu are ambiţii să-şi ridice palate, dar recunoaşte că are o pasiune pentru maşinile frumoase şi scumpe.
Proaspăt ales în fruntea CSJ, Mihai Poalelungi crede că nu ar trebui să adoptăm orbeşte modelele străine, ci să facem o reformă sănătoasă şi chibzuită în sistemul judecătoresc.
„Adevărul": Joi, înainte să fiţi aprobat de Parlament în noua funcţie, fracţiunile v-au ţinut în „culise" preţ de câteva ore. Ce au vrut să afle?
Mihai Poalelungi: Deputaţii au fost drăguţi şi corecţi. Era şi normal să-mi pună o sumedenie de întrebări, în locul lor aş fi procedat la fel. Au vrut să ştie ce putem face în Justiţie ca lucrurile să meargă mai bine, ce cred eu despre instanţele economice, dar şi despre imunitatea magistraţilor. S-au interesat şi de ce am renunţat la postul de judecător la CEDO.
V-a fost uşor să-i convingeţi că economiile pe care le-aţi făcut în cei patru ani la Strasbourg vă permit să aveţi un trai decent acasă, unde veţi primi un salariu de câteva zeci de ori mai mic?
Mă credeţi sau nu, am revenit în ţară pentru a face un lucru bun. Vreau să schimb lucrurile în Justiţie şi cred că pot face asta, deşi sunt conştient că nu va fi deloc uşor.Nu am niciun interes personal. Înţeleg foarte bine că în Moldova e greu să crezi aşa ceva, dar sunt sigur că dacă tata ar fi fost în viaţă mi-ar fi apreciat pasul. Lucrând la Înalta Curte mi-am asig