Am lansat cîteva întrebări/teme unuia dintre cei cinci candidați la rectoratul UBB, Enikő Vincze. Vom reveni cu texte adresate și altor candidați aflați la linia de start.
Suntem în plină dezbatere între candidații la funcția de rector al UBB (la prima întîlnire din 8 februarie am participat trei dintre cei cinci). Pozițiile noastre (a profesorilor Ion Aurel Pop, Daniel David și a mea) denotă viziuni diferite despre universitate. Daniel David, și prin titlul programului său, dar și prin ideile exprimate la dezbatere, întruchipează universitatea antreprenorială. Ion Aurel Pop întrevede universitatea ca „o comunitate a egalilor” care studiază și cercetează în cetatea protejată față de lumea de afară.
Desigur, fiecare încorporează și alte elemente, dar dacă focusăm pe emblemele lor centrale, astea sunt. Ambele programe sunt elitiste. Unul în sens științifico-financiar, celălalt în sens umanist-culturalist. Îmi dau seama, că cele două programe pot fi atractive din două motive: în momentul de față “eficiența economică” este sloganul care definește politicile publice, el fiind definitoriu și în raport cu universitățile în noua Lege a Educației; pe de cealaltă parte, comunitatea academică de la UBB este implicată, vrând nevrând, în războaiele politice dintre partide (datorită faptului că domnul rector Marga face opoziție față de PDL prin decredibilizarea legii educației, cu efecte directe chiar asupra derulării acestor alegeri).
Astfel primul program promite că ne va face pe toți competitivi și de succes, iar al doilea că ne va proteja de influențele nefaste ale vremurilor pe care le trăim. Sincer: mi-aș dori și eu să pot să cred că așa ceva este posibil. Cui nu-i place să aibă succes și să creadă că viața academică este atât de neutră față de relațiile de putere, încât munca lui/ei susținută va fi recompensată pe merit. Totuși, vedeți, dacă urmăresc rea