Cavalcada măsurilor de austeritate continuă. Cei care nu le-au luat la timp sunt forţati acum să taie în carne vie.
Cel mai grăitor exemplu este Spania, care a anunţat recent că va reduce salariile angajaţilor din companiile de stat cu 25 -30%.
Statul este anul acesta sub presiunea reducerii deficitului bugetar la jumătate faţă de 2011, iar scăderea salariilor a venit după ce ţara a anunţat deja un plan de combatere a evaziunii fiscale şi creşterea impozitelor.
Datorie publică dublă
Fiind unul dintre statele în care criza s-a adâncit puternic, Spania avea în 2008 o datorie publică de 40% din PIB. Potrivit previziunilor Uniunii Europene, aceasta aproape se va dubla la anul, până la 78% din produsul intern brut.
O evoluţie care face investitorii foarte reticenţi. Alături de Spania, şi Italia, şi Portugalia au ţinut zile întregi prima pagină a ziarelor din cauza crizei pronunţate cu care se confruntă.
Grecia a rămas însă de departe ţara problemă a zonei euro. Ieri, miniştrii de finanţe ai zonei s-au întânit pentru a aproba al doilea plan de sprijin financiar pentru eleni, în valoare de 130 de miliarde de euro, singura şansă ca Grecia să scape de faliment.
Grecia, la răscruce
Concomitent, ţara ar urma să beneficieze din partea creditorilor privaţi de o scădere a datoriei cu 50%. Chiar şi aşa, rămân incerte şansele ca statul să poată ieşi din criză, bazându- se pe o economie care a scăzut cu 7%.
Mai aproape de noi, Ungaria este şi ea la răscruce. Deşi nivelul deficitului bugetar arată bine, scriptic, măsurile implementate de guvernul Viktor Orban sunt dăunătoare mediului economic, spun oficialii europeni, ceea ce induce reticenţă în rândul investitorilor.
În zonă, România este unul din puţinele state privite acum mai bine de investitori decât la începutul crizei, iar măsurile de austeritate din 2010 par să fi