După exploziile care au rănit 17 persoane şi au distrus duminică dimineaţă un imobil din oraşul maramureşean, ancheta Parchetului General scoate la iveală tot mai multe controverse.
O conductă fisurată este, cel mai probabil, cauza exploziilor succesive de la notariatul şi clubul din Sighetu Marmaţiei. Aceasta este concluzia preliminară a anchetei desfăşurate la faţa locului de comandantul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Reprezentanţii companiei care asigură distribuţia gazului metan în orăşelul maramureşean se află sub anchetă penală. Echipe de poliţişti au descins atât la sediul central al companiei, cât şi la punctul de lucru din Sighetu Marmaţiei, de unde au ridicat toate documentele.
Primarul din Sighetu Marmaţiei, Eugenia Godja, a declarat că, iniţial, nu a vrut să semneze contractul cu compania Berg Gaz, cea care a realizat reţeaua de distribuţie a gazului metan din oraşul maramureşean. Iar asta, pentru că reprezentanţii companiei nu aveau plătită taxa necesară pentru autorizare. Însă, în cele din urmă, Primăria Sighetu Marmaţiei a fost obligată să semneze contractul, după ce compania a dat administraţia locală în judecată. „Licitaţia a fost organizată de Ministerul Industriilor, nu de noi", a declarat Eugenia Godja.
Controversele legate de companie sunt extrem de mari. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, a declarat că în Sighetu Marmaţiei compania Berg Gaz nu ar fi introdus mercaptan în gazul metan distribuit. Mercaptanul, care este un gaz cu miros neplăcut, are tocmai rolul de a semnala olfactiv scurgerile din reţea. La rândul lor, unii dintre tinerii care se aflau în localul numit Euphobia, acolo unde a avut loc explozia, spun că nu au simţit miros de mercaptan. Însă viceprimarul din Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a declarat că totuşi există mercaptan în gazul distribuit în o