Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord privind un al doilea plan de salvare, vital pentru Grecia puternic indatorata, care cuprinde atat un ajutor public, cat si un plan de stergere partiala a datoriei.
Intelegerea, pentru care discutiile de luni, de la Bruxelles, s-au prelungit mai mult de 13 de ore pana tarziu in noapte, prevede ca Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 miliarde de euro, anunta BBC.
Grecia are nevoie de aceste fonduri pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, luna viitoare, atunci cand imprumuturile scadente - in valoare de 14,5 miliarde - trebuie sa fie rambursate.
In schimb, Atena va putea acum lua masuri pentru a reduce datoria publica a tarii pana la maximum 121% din PIB pana in 2020. Dupa cinci ani la rand de recesiune, datoriile Greciei se ridica in prezent la mai mult de 160% din produsul intern brut.
"Eurogrupul este pe deplin constient de eforturile deja facute de cetatenii greci, dar subliniaza ca sunt necesare in continuare eforturi majore din partea societatii grecesti pentru a readuce economia pe directia cresterii economice", au spus liderii europeni intr-o declaratie oficiala.
Negocierile au mers incet, pentru ca numeroase state se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si indeplini promisiunile de reforma. Rezervele lor sunt cu atat mai mari cu cat in aprilie vor avea loc alegeri legislative, privite ca o tentatie pentru renuntarea la masurile de austeritate.
Jean-Claude Juncker - prim-ministru al Luxemburgului si presedinte al grupului de ministri ai Finantelor din zona euro - a spus ca decizia de luni noapte este una "de anvergura" si va conduce la "o reducere a datoriilor foarte importanta pentru Grecia". In plus, asigura viitorul sau in zona euro.
De asemenea, creditorii privati ai Greciei au acceptat sa reduca cu 5