Economia Romaniei in 2012, ca si in anii anteriori, dar si pentru o perioada lunga de acum inainte, ramane dependenta de fluxurile de capital care intra in tara, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Avand in vedere nivelul actual de incertitudine, aceste fluxuri nu vor fi anul acesta la ritmuri care sa conduca cresterea economica la 3-4%, cum se credea la inceputul lui 2011, astfel ca o rata de 2% ar putea fi totusi o cifra optimista, considera Croitoru. Oficialul nu exclude ca anul acesta, cand vor avea loc alegeri parlamentare si locale, sa asistam la derapaje bugetare.
Care a fost cel mai dificil moment pentru economia Romaniei in ultimii trei ani?
Lucian Croitoru: Din punctul de vedere al sectorului privat, cel mai dificil an a fost 2009. Sectorul privat a asteptat o politica de ajustare mai ferma de la guvern, care insa nu a venit. Din perspectiva sectorului public, anul cel mai dificil a fost 2010, cand intarzierile in ajustarile necesare in 2009 au trebuit sa fie recuperate. Din aceasta cauza, taierea salariilor a trebuit sa fie de 25%, TVA a crescut cu cinci puncte procentuale, cand toate aceste masuri ar fi putut fi evitate.
De ce credeti ca nu s-au facut ajustari mai ferme in sectorul public in 2009?
Lucian Croitoru: In acel an a fost o coalitie intre doua partide cu viziuni foarte diferite. Un partid, cel care este acum la putere, vroia sa faca anumite ajustari, iar celalalt dorea mentinerea status quo-ului. Nu s-au luat deciziile la timp si astfel a fost o pierdere de un an. In 2010, orice amanare s-a platit cu un pret in plus, iar acest lucru s-a vazut.
Ce asteptari aveti de la economia Romaniei in 2012?
Lucian Croitoru: Economia Romaniei in 2012, ca si in anii anteriori, dar si pentru multi ani de acum inainte, ramane dependenta de fluxurile de capital care intra in tara. Avand in v