Până la vârsta de doi ani, copiii trebuie să ştie cel puţin 25 de cuvinte şi expresii, susţin oamenii de ştiinţă americani. Potrivit acestora, micuţii trebuie să stăpânească noţiuni care ţin de jucării, animale, mâncare, să ştie să spună "mama", "tata" şi "pa pa".
Experţii spun că dificultăţile de comunicare şi vorbirea întârziată întâlnite la micuţi în vârstă de 24 de luni pot reprezenta semne al autismului. Cele 25 de cuvinte care nu trebuie să lipsească din vocabularul unui copil, fac parte dintr-o listă mai largă, de 310 cuvinte, care fac parte din vocabularul micuţilor de această vârstă, informează Daily Mail.
Cele 25 de cuvinte şi sintagme care trebuie să se găsească neapărat în vocabularul unui copil până la vârsta de 24 de luni sunt mama, tata, bebe, lapte, suc, bună, minge, da, nu, caine, pisica, nas, ochi, banana, biscuite, masina, cald, mulţumesc, baie, pantof, pălărie, carte, au plecat, mai mult şi pa pa.
Părinţii ar trebui să îşi facă griji dacă micuţul nu poate folosi decât 50 de cuvinte sau mai puţin şi să se alarmeze dacă nu ştie cele 25 de cuvinte amintite, este concluzia trasă în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţific. În cazul în care adulţii se confruntă cu astfel de probleme, cercetătorii le recomandă să se adreseze unui medic pentru a se putea lua măsurile necesare sau pentru a începe un tratament adecvat, acolo unde este cazul.
"Dacă până la vârsta de 24 de luni un copil nu cunoaşte cele 25 de cuvinte obligatorii acesta se poate confrunta cu probleme de vorbire", spune profesorul Leslie Rescorla, specialistul care s-a ocupat de realizarea acestei liste de cuvinte.
Acesta precizează că părinţii ar trebui să înceapă să îşi facă griji dacă micuţul nu poate folosi aceste cuvinte nici la vârsta de doi ani şi jumătate. Dacă acest lucru se întâmplă, prof Rescorla recomandă cursuri de