Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, a atins ieri maximul ultimelor opt luni, de 121 de dolari pe baril, după ce Iranul a întrerupt exporturile de ţiţei către Marea Britanie şi Franţa cu doar câteva luni înainte ca Uniunea Europeană să impună embargo pe importurile de combustibil iranian.
Creşterea preţului a fost susţinută şi de relaxarea politicii monetare din China, precum şi de speranţele dealerilor că Grecia va primi ajutorul financiar extern, scrie Thomson Reuters.
Iran, al doilea producător de petrol ca mărime din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), a dispus duminică întreruperea vânzărilor de petrol către Marea Britanie şi Franţa ca răspuns la înăsprirea sancţiunilor UE pe fondul relaţiilor tensionate între ţările occidentatale şi Teheran din cauza controversatului program nuclear iranian.
Preşedintele Companiei naţionale iraniene a petrolului (NIOC) Ahmad Ghalebani a avertizat ieri că Iranul va opri vânzările de petrol şi către alte state europene, printre care Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Olanda, dacă Europa va continua "acţiunile ostile" la adresa Teheranului AFP.
"Aceasta este o problemă legată de ofertă şi de aceea are impact asupra pieţei de petrol", spune Ken Hasegawa, manager de vânzări de materii prime la Newedge Japan.
Pe piaţa americană, cotaţia petrolului a atins luni maximul ultimelor nouă luni, de 105,21 dolari pe baril, în urcare cu 1,97 dolari.
Ţiţeiul Brent se tranzacţiona în creştere cu 0,64%, la 120,35 dolari barilul, ieri la ora 13:00 GMT.
Pentru a compensa sistarea exporturilor de petrol către Europa Iranul încearcă să găsească cumpărători noi pentru aproximativ un sfert din livrările sale anuale. Guvernul încearcă să le vândă o cantitate suplimentară de 500.000 barili pe zi, echivalentul a 23% din exporturile de anul trecut