Compania de stat CFR continuă să anunţe trenuri anulate, linii de cale ferată închise sau pe care circulaţia este restricţionată, fără să aibă după o săptămână un răspuns legat de pierderile cauzate de cursele anulate.
După ce în primele două săptămâni de viscol şi zăpadă compania feroviară anula zilnic 180-200 de trenuri în medie, săptămâna aceasta a început cu 77 de trenuri anulate şi cu cinci linii închise şi alte şapte cu circulaţie restricţionată. Însă deşi reuşeşte să numere liniile de cale ferată închise, CFR Călători nu ştie ce pierderi a generat anularea trenurilor. Abia la închiderea ediţiei de ieri au transmis un răspuns, după ce ZF a solicitat de mai multe ori şi telefonic un răspuns la întrebările trimise pe 14 februarie.
Potrivit estimărilor ZF, în jur de 3.000 de curse ale CFR Călători au fost anulate de la debutul ninsorilor. Ultimele date disponibile arătau că operatorul feroviar înregistra pierderi de 20 mil. euro în 2010, când finaliza cu afaceri de 457 mil. euro. Rezultatele pe anul trecut nu au fost făcute publice.
CFR Călători nu este singura companie care nu a reuşit să numere trenurile anulate şi să calculeze pierderile generate de condiţiile meteo nefavorabile. Nici compania aeriană de stat Tarom nu a reuşit să îşi calculeze pierderile din anularea avioanelor, fiind în stadiul de "colectare a facturilor".
Dacă aceste companii ar fi fost listate la Bursă, până acum trebuia să aibă un raport cu privire la modul în care a fost afectat businessul de condiţiile meteo, dar şi să prezinte rezultatele financiare pe anul trecut. Aproape toate companiile listate pe bursa din Bucureşti au depus rezultatele financiare preliminare pe 2011.
"Deocamdată nu s-au centralizat toate cheltuielile suplimentare generate de anulările şi întârzierile din ultimele zile, însă putem spune că acestea includ costuri pentru: cazare, vouche