Retragerea lui Emil Boc din Palatul Victoria şi instalarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu semnifică o ieşire vizibilă a PDL de la guvernare?
Întrebarea are rost atât timp cât Coaliţia politică se întruneşte conform calendarului şi stabileşte planuri pentru gestionarea României. În echipa MRU, miniştrii propuşi de PDL sunt figuri destul de şterse în partid, fără funcţii şi acţiuni anterioare, care să-i recomande că ar avea ascuns vreun baston de mareşal în raniţă. „Greii” PDL au rămas în Modrogan să pregătească alegerile. Dar „bucătăria” campaniei, desigur importantă, nu aduce expunere mediatică, nu oferă prea multe pârghii pentru creşterea de credibilitate. Or, PDL şi şeful Băsescu suferă cea mai gravă criză tocmai la capitolul credibilitate. Retragerea miniştrilor „emblemă” ai PDL a semănat mai degrabă cu o sancţiune publică, un vot de blam care nu se ridică aşa de repede în timp. Calendarul politic al anului şi nemulţumirea populaţiei faţă de prestaţia PDL nu pot aştepta lingerea rănilor vedetelor care erau până ieri portavoce principalului partid de guvernământ.
Aşadar, PDL a renunţat deliberat să-şi facă vizibile mesajele prin intermediul Guvernului? Cum influenţează Coaliţia deciziile Guvernului şi ce folos ar putea „extrage” PDL dintr-un posibil succes al noului premier?
Sever Voinescu-Cotoi, numit printr-o inspirată glumă a „Codului roşu” din Jurnalul Naţional, Sever Voinescu-Băseşti, din poziţia de purtător de cuvânt al partidului, lămureşte care este legătura cu Executivul: „Din punctul nostru de vedere, documentul fundamental care trebuie să se regăsească şi în protocol este programul de guvernare. PDL este ataşat programului de guvernare şi credem că pentru anul care vine asta trebuie să fie prioritatea”. Dar protocolul Coaliţiei nu este încă semnat, aşa încât legătura cu Palatul Victoria nu este statutată şi nici instituţionaliz