Frontiera cu Ucraina, cu Serbia, porturile și aerporturile sunt tot mai soliciatte de străinii care încearcă să intre ilegal în România, reiese din bilanțul Poliției de frontieră pe anul trecut.
În anul 2011, poliţiştii de frontieră au depistat 3.142 cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală, cu aproximativ 62% mai mult faţă de anul 2010. Din totalul celor implicaţi în migraţia ilegală, 2.378 cetăţeni străini au fost depistaţi în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei.
Anul trecut, 1.537 de străinii au încercat să intre ilegal în România, în special prin frontierele cu Ucraina, Serbia, porturi și aeroporturi, se arată în bilanțul IGPF. În anul 201, numărul trecerilor ilegale era de 453.
Cea mai importantă creştere a cazurilor de migratie ilegală a fost înregistrată la frontiera cu Serbia, unde au fost reţinute 1.084 persoane care intenţionau să intre ilegal în România. Făcând o comparație cu situația din anul 2010, polițiștii explică faptul că atunci nu se putea vorbi de existenţa unui fenomen de migraţie la această frontieră, fiind înregistrat un număr redus de cazuri (16 persoane). Începând cu luna ianuarie 2011 (când au fost depistaţi primii migranţi de pe ruta de migraţie a Balcanilor de Vest), fenomenul a avut un trend ascendent până în luna iulie, după care numărul acestora a început să scadă, păstrându-se totuşi la cote destul de ridicate. Cele mai multe persoane reţinute la frontiera cu Serbia provin din Algeria, Tunisia, Maroc, Pakistan şi Afganistan.
În anul 2011, 1.181 de persoane din ţări producătoare de migranţi au depus cereri pentru acordarea statutului de azilant la structurile poliţiei de frontieră, în momentul depistării în trecere / tentativă de trecere ilegală a frontierei.
În 2011, din cele 3.142 de persoane implicate în migraţia ilegală, 2.302 de migranţi au fost organizaţi în 658 de grupuri de migranţi î