Comisia Europeană a confirmat astăzi oficial ceea ce a anunţat ministrul afacerilor europene încă de săptămâna trecută. Programul de 3,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane de la ministerul muncii a fost întrerupt. Guvernul speră că plăţile dinspre Bruxelles vor fi reluate în trei săptămâni, în prima parte a lunii martie, iar beneficiarii au primit asigurări că deconturile vor fi onorate din banii bugetului de stat până la remedierea situaţiei. Din păcate, nu există garanţii că lucrurile se vor îmbunătăţi atât de repede.
A spus-o duminică chiar ministrul Leonard Orban. Şi a mai spus ceva. Că reluarea deconturilor în decembrie 2011 s-a făcut cu eforturi deosebit de mari şi promisiuni extraordinar de stricte. Toate cele şapte programe structurale, în valoarea totală de 19 miliarde de euro, fuseseră oprite din iulie, începând cu programul pentru dezvoltare regională de la ministerul Elenei Udrea. Situaţia este atât de dificilă, a explicat Leonard Orban, încât oricând pot apărea defecţiuni. Şi nu este sigur dacă sancţiunile aplicate de Bruxelles se vor rezuma la o simplă întrerupere, adică fluxul banilor va putea fi reluat oricând, sau un program sau mai multe vor fi suspendate, adică oprirea banilor va depinde de evaluări amănunţite care pot dura şi jumătate de an.
Miza întârzierilor? Pierderea a miliarde de euro de către statul român. Până acum, în 2012, doar am întârziat cheltuirea banilor. Am întârziat atât de mult încât rata de cheltuire la fondurile structurale este de 5,5% în cinci ani. De la anul începem să şi pierdem bani. De ce? Banii nu pot fi cheltuiţi pe ultima sută de metri, adică restul de 17-18 miliarde, în 2013. Proiectele se derulează pe 2-3 ani, iar regula europeană este că bani alocaţi în exerciţiul bugetar 2007-2013 pot fi cheltuiţi până în 2015. Dar nu pot fi cheltuiţi şi în 2016. Ce nu e deja în plată la anul, va