Crimele din timpul Revoluţiei şi ale mineriadelor nu vor mai fi prescrise, potrivit unei legi adoptate de Parlament în absenţa USL. În decembrie, deputaţii USL, prezenţi la vot, respinseseră proiectul cu sprijinul UDMR.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, pe articole, proiectul de modificare a Codului Penal în sensul ca infracţiunile de omor să nu se prescrie. Modificarea adusă Codului Penal se referă şi la faptele de omor petrecute în timpul Revoluţiei sau al mineriadelor, afirmă preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL). Legea a fost votată în absenţa deputaţilor USL, aflaţi în grevă parlamentară. PDL, UDMR, dar şi deputaţii minorităţilor naţionale au anunţat că susţin această prevedere. Legea urmează să fie supusă votului final, Camera Deputaţilor fiind for decizional pentru acest proiect.
Pe baza legislaţiei în vigoare, crimele petrecute în decembrie 1989 s-ar fi prescris în iunie 2012. Pe baza noii legi, dosarele Revoluţiei pot fi analizate de Parchet pe termen nelimitat, lăsând deschisă posibilitatea unor noi acuzaţii. Aceeaşi soartă o vor avea şi dosarele referitoare la mineriade. Implicarea lui Ion Iliescu în evenimentele din decembrie 1989 a fost una dintre temele de atac ale lui Traian Băsescu.
De altfel, legea votată ieri a făcut obiectul unei bătălii politice: în decembrie anul trecut, a fost respinsă de comisia juridică a Camerei, cu voturile USL şi UDMR. Acum însă a fost adoptată în absenţa Opoziţiei, doar la intervenţia preşedintelui Traian Băsescu. Proiectul de lege a fost lansat de democrat-liberalii Sever Voinescu şi Monica Macovei şi semnat de mai mulţi deputaţi PDL, printre care Roberta Anastase. Proiectul a fost respins de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor într-o şedinţă ţinută pe 15 decembrie 2011. Şeful comisiei, Daniel Buda (PDL) a adus argumente în favoarea adoptării proiectului de lege, în sensul că există