Conducerea firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) spune că în prezent poartă negocieri cu un grup de investitori pentru vânzarea Remat Maramureş (REMM) şi atragerea unui partener la Facos Suceava, companii pe care le controlează, contrar legislaţiei în vigoare.
CNVM a emis săptămâna trecută o ordonanţă prin care obligă firma de brokeraj ca în termen de şase luni de zile să-şi reducă participaţiile în cele două companii pentru a se încadra în limita de 33% din capitalul celor două societăţi, în caz contrar urmând să fie sancţionată.
"Suntem în negocieri pentru Remat cu un grup de investitori şi cu un alt grup care doreşte să fie partener cu noi în Facos. Ne vom încadra în acea dispoziţie a CNVM", a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj.
Broker Cluj controlează 83% din capitalul producătorului de conserve Facos Suceava, firmă nelistată, participaţie care este evaluată în portofoliul societăţii la 14,3 mil. lei (3,3 mil. euro). Facos a avut în 2010 afaceri de 21 mil. lei (aproape 5 mil. euro) şi un profit net de 1 mil. lei. Compania are 160 de angajaţi.
Broker deţine şi 53,1% din acţiunile Remat Maramureş (REMM), firmă specializată în colectarea deşeurilor. Pachetul este evaluat în prezent pe bursă la aproape 4,1 mil. lei (0,9 mil. euro), iar Broker a mai avut o tentativă să-l vândă anul trecut. Remat a avut afaceri de 7,62 mil. lei şi un profit de 1,316 mil. lei, în 2010, cu 28 de angajaţi.
Participaţiile de control la acele două companii au fost achiziţionate în anul 2007, pe vremea când la conducerea societăţii se afla Petru Prunea. Prunea, care este fondatorul Broker, a primit în 2009 o interdicţie de la CNVM de a mai activa pe piaţa de capital ca urmare a unui scandal de fraudă la una dintre sucursalele Broker de la Deva şi a fost înlăturat de la conducerea firmei de brokeraj.
Frauda de la Deva ş