Cercetătorii britanici au confirmat o teorie veche de 60 de ani, emisă de spărgătorul de coduri din cel de-al Doilea Război Mondial, Alan Turing, care spunea că dungile tigrilor şi petele leoparzilor sunt cauzate de anumite molecule, scrie Daily Mail.
Turing, un matematician britanic care anul acesta ar fi împlinit 100 de ani, a spus în anii ’50 că modelele repetitive din blana animalelor, cum ar fi dungile tigrilor sau petele leoparzilor, sunt cauzate de o pereche de molecule care lucrează împreună ca „activatori” sau „inhibitori”. Mai mult, Turing a calculat chiar şi o formulă matematică a modului în care se formează dungile şi petele.
Pentru a testa teoria lui Turing, cercetătorii britanici au studiat modul în care se dezvoltă crestele din bolta palatină a şoarecilor. Oamenii de ştiinţă au descoperit perechea de molecule, care controlează locul unde se formează fiecare încreţitură. Ei au dovedit că, în momentul în care activitatea acestor molecule este stimulată sau inhibată, încreţiturile sunt afectate conform formulei matematice calculate de Turing. Astfel, Daily Mail scrie că, după 60 de ani, teoria pur speculativă a lui Turing a fost confirmată, adeverindu-se întru totul.
„Structurile aflate la intervale regulate, de la vertebre şi fire de păr la dungile tigrilor şi ale peştilor zebră, sunt un motiv central în biologie. Există câteva teorii despre cum se formează aceste modele, dar până acum nu existau dovezi în sprijinul mecanismului prezentat de Turing. Studiul nostru prezintă pentru prima dată cum funcţionează sistemul activator-inhibitor”, a explicat dr. Jeremy Green de la King’s College din Londra.
El spune că, deşi au un oarecare rol în savurarea mâncării, încreţiturile din bolta palatină nu erau considerate semnificative din punct de vedere medical până acum. „Totuşi, s-au dovedit foarte valoroase pentru a demonstra această