Stergerea unor datorii de 107 mld. euro, aproape cat PIB-ul Romaniei, nu va ajuta prea mult Grecia, considera analistii. Mai mult, aceasta masura creeaza un precedent, astfel ca va declansa o avalansa de cereri similare din partea celorlalte state vest-europene inglodate in datorii.
"Nu s-a sters cat trebuie. Grecia va ajunge in 2020 la o datorie de 120% din produsul intern brut (PIB), chiar si in scenariul in care economia sa va trece pe crestere din 2013", a declarat pentru DailyBusiness.ro economistul Florin Citu.
Potrivit acestuia, se pune intrebarea daca Grecia va rezista unui program de austeritate de inca 7 ani.
Citu apreciaza ca aceasta masura nu va avea nicio implicatie si ca la un nou miting european, toata lumea va realiza ca nu s-a schimbat nimic.
Mai mult, tari ca Portugalia, Spania si Italia vor incerca sa obtina la randul lor stergerea datoriilor. De asemenea, alte state europene, ca Irlanda, au o problema si mai mare in achitarea imprumuturilor.
Riscul de contagiune nu e la fel de mare precum cel de hazard moralFlorin Citu, economist
In ceea ce priveste o posibila stergere a datoriilor tarii noastre, acesta a spus ca Romania poate sa ceara, dar nu se stie daca va aproba cineva.
"Romania este elev silitor, ce aplica orice idee nastrusnica din partea unor institutii internationale care n-au decat o solutie, cea de austeritate, implementata independent de conditiile economice", a spus Citu.
El a precizat ca solutia austeritatii este adecvata in perioade de boom economic, si nu de criza.
Intrebat ce s-ar intampla daca Romania nu si-ar mai plati datoriile externe, Citu a spus ca am avea o problema in finantarea de pe piata internationala. Cu toate acestea, BNR va putea face aceeasi morisca pe care o face si astazi.
Economistul Florin Citu vede in