Mertz, o companie farmaceutică din Frankfurt, se află la mare distanță de criza care afectează periferia zonei euro nu doar din punct de vedere geografic. În timp ce băncile din țări precum Grecia, Portugalia, Spania sau Italia se pregătesc de furtună iar companiile din aceste țări se confruntă cu o acută lipsă de creditare, Matthias Vogt, directorul economic al Mertz, consideră că băncile germane sunt extrem de dispuse să ofere finanțare companiilor.
„Nu văd niciun semn de criză financiară”, consideră Vogt, menționând faptul că Mertz primește multe oferte din partea băncilor financiare „care încearcă să-și extindă afacerile” în cea mai mare economie europeană. „Toate băncile declară că nu vor avea probleme în a oferi împrumuturi”, a adăugat acesta, citat de publicația financiară „Financial Times”.
Inversarea fluxului de capital
Mertz este una din multele companii germane care se bucură de un acces foarte bun pe piețele de credit, în pofida crizei datoriilor suverane. Se poate observa o inversare surprinzătoare a fluxului de capital între economiile slabe și puternice ale Europei, fenomen care, în caz că va continua, va rectifica multe din dezechilibrele zonei euro, prezentând, însă, posibile consecințe neplăcute pentru băncile și exportatorii germani.
În urmă cu zece ani, băncile germane și din alte țări dezvoltate ale zonei euro erau dispuse să împrumute pe piețele țărilor periferice, precum Grecia sau Spania, unde dobânzile reduse au alimentat o balonare a piețelor de credit și imobiliară. În același timp, Germania, cu o creștere anemică, era considerată „bolnavul Europei”.
În prezent, criza datoriilor suverane a făcut băncile să fie reticente sau incapabile să mai crediteze pe piețele de la periferia Europei. Duminică, Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Italiei, a declarat că economia țării sale „s-ar putea ofili” din c