\"Vor câştiga alegerile cei care vor promite mai puţin\". Această afirmaţie a fost făcută de Sebastian Lăzăroiu în urmă cu câteva luni, într-o discuţie în redacţia \"Evenimentului zilei\".
La prima vedere, aprecierea poate părea fie extrem de naivă, fie profund manipulatorie. Un sondaj CSOP, prezentat astăzi de ziarul nostru, conţine elemente care ne-ar putea ajuta să înţelegem dacă afirmaţia de mai sus este adevărată sau falsă. S-o luăm pe rând. Mihai Răzvan Ungureanu, la două săptămâni de la preluarea mandatului, este politicianul (atenţie, vorbim doar de politicieni) cotat cu cea mai mare încredere, şi anume 29%. Sorin Oprescu are 28%, Crin Antonescu-26%, iar Victor Ponta-25%. Orice om politic proaspăt, cu o minimă coreenţă în gândire şi cu un minim bun-simţ în spaţiul public are o şansă. Încrederea de care se bucură MRU nu înseamnă decât un suspin de uşurare din partea mulţimii că a apărut cineva nou. Iar această dorinţă pentru un alt mod de a face politică poate fi tradusă prin respingerea vechiului mod, care poate fi rezumat la două concepte: promisiuni fără acoperire şi modul incorect de cheltuire a banului public. Cartea responsabilităţii, reală sau simulată, va fi principalul instrument prin care vor fi convinşi alegătorii să facă diferenţa între partide şi candidaţi. Isteria nu mai atrage atât de multe voturi. Este eventual un fum de opiu care fixează oamenii în faţa televizoarelor.
Aşa poate fi explicată şi noua atitudine a lui Victor Ponta. E un calcul electoral, rece şi pragmatic. Nu ştiu dacă domnul Ponta îşi doreşte cu adevărat să facă bine acestei ţări, dar face exerciţii de persuasiune în această direcţie. Aceasta va fi lupta pentru electoratul "clasic": cel ideologizat, cel care se împarte în stânga şi dreapta. Încercarea lui Victor Ponta de a livra un mesaj politic responsabil, raportarea la Mihai Răzvan Ungureanu, nu înseam