O firmă care obţine profit plăteşte la stat impozit pe dividende de 16%, iar acţionarii sau asociaţii care primesc dividendele respective achită şi ei 16%, la aceleaşi sume. Aflaţi din GdS în ce cazuri impozitul respectiv este zero şi ce cote de impozitare se practică în Europa.
În cazul în care un agent economic realizează profit la finalul unui exerciţiu financiar şi decide distribuirea de dividende acţionarilor sau asociaţilor, atunci impozitul pe dividende este de 16%. Dar la aceeaşi sumă de bani, statul mai încasează un impozit. Acest lucru se întâmplă pentru că plătesc impozit de 16% şi acţionarii sau asociaţii care au primit respectivele dividende. De data aceasta, impozitul este unul pe venit. În primul rând, firma va cotiza în vistieria statului cu impozitul pe profit, în cotă unică de 16%, iar după plata impozitului, la suma rămasă se aplică impozitul pe dividende. Şi tot aşa, când acţionarii încasează dividendele, plătesc alt impozit, altă „bucurie“ pentru stat. Pe lângă acţionarii majoritari ai unei companii profitabile, dividende încasează şi micii acţionari, care au cumpărat titlurile respectivei companii de pe Bursă. Ca orice alt acţionar, şi ei trebuie să plătească impozit pe dividende, dacă deţin acţiuni la data de referinţă stabilită de companie. Pe Bursă sunt aşteptate dividendele, deoarece până în luna mai majoritatea firmelor listate stabilesc datele de referinţă pentru acordarea unei părţi din profit.
Impozite „în cascadă“
Specialiştii din domeniul consultanţei fiscale explică modul cum se percep aceste impozite. „Este adevărat că sistemul actual de impozitare a profiturilor companiilor poate fi perceput de contribuabili ca un impozit în cascadă, adică putem vorbi de un impozit cumulat de 28,5%, format dintr-un impozit pe profit de 16% și unul pe dividende tot de 16%, dar calculat asupra părții din profitul rămas