Ca urmare a scăderii preţului obligaţiunilor americane, după ce al doilea pachet de salvare a Greciei a fost aprobat, atât contractele futures pe piaţa de capital americană cât şi preţul materiilor prime, au crescut. În Europa, acţiunile companiilor listate la bursă au scăzut, în frunte cu cele ale producătorilor de energie.
Miniştrii de Finanţe europeni au oferit un pachet de asistență financiară în valoare de 130 de miliarde de euro Greciei, pentru a feri zona euro de un eventual colaps. Preşedintele chinez, Xi Jinping , a spus că economia globală trece printr-un hop, încercând să îşi revină din criza financiară.
„Nu putem spune că am rezolvat problema datoriei întregii zone euro şi că nu va mai reveni să ne deranjeze. Aceste probleme vor clocoti încă multă vreme", a declarat Manpreet Gill, strategist pe investiţii la Standard Chartered Plc, într-un interviu la postul de televiziune Bloomberg.
Futuresul indicelui american Standard&Poor's 500 (ce urmăreşte evoluţia celor mai importante 500 de companii din lume) a înregistrat o creştere de 0,3 procente în prima parte a şedinţei de la Londra, în timp ce Indicele Stoxx Europe 600, al celor mai importante 600 de companii europene a pierdut 0,3 procente. Randamentele obligaţiunilor cu scadența la zece ani au crescut cu trei puncte de bază până la 2,03%.
Euro a înregistrat o uşoară creştere de 0,4 % până la 1,3241 dolari. Preţul cuprului a crescut cu 1% iar ţiţeiul a fost tranzacţionat aproape de valoare maximă a ultimelor nouă luni.
Contractele futures S&P 500 cu data scadentă în martie au crescut până la 1,364 puncte de bază. Guvernul american urmează să realizeze o licitaţie săptămâna aceasta, în cadrul căreia îşi propune să vândă obligaţiuni suverane în valoare de 99 de miliarde de dolari, începând cu o licitaţie de obligaţiuni cu scadența la doi ani, în valoare de 35 de