Mulţi dintre noi au auzit de el, dar nu ştiu nici cum să-l folosească, nici cât de sănătos este. Iată câteva beneficii ale acestui fruct-legumă şi cum îl poţi introduce în dietă.
1. Conţine trei tipuri de grăsimi „bune"
Din punctul de vedere al nivelului de grăsimi, avocado a fost asemănat cu untul, aproximativ 85% din caloriile unui fruct provenind din grăsimi. Însă, spre deosebire de unt, care conţine preponderent grăsimi saturate (care cresc riscul de depunere a grăsimilor pe pereţii vaselor de sânge - ateroscleroză), avocado are în compoziţie mai ales grăsimi „bune". Cele mai multe astfel de grăsimi sunt reprezentate de fitosteroli (beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol), cu rol esenţial în combaterea inflamaţiilor din corp. Aşadar, persoanele cu artrită (manifestată prin inflamarea exagerată a articulaţiilor) beneficiază cel mai mult de pe urma consumului de avocado. Acelaşi efect antiinflamator îl are un alt tip de grăsime din acest fruct - PFA (polyhydroxylated fatty alcohol). Iar cea de-a treia categorie de grăsimi „bune" din avocado, acizii oleici, care favorizează absorbţia unor substanţe nutritive din hrană. De asemenea, aceştia sunt acizi graşi mononesaturaţi, recunoscuţi pentru efectul de reducere a riscului de boli cardiovasculare.
Citeşte şi:
Mănâncă pătrunjel ca să previi gripa!
Top 5 greşeli pe care le fac românii la masă
2. Face ca restul alimentelor cu care îl combini să fie mai sănătoase
Studii recente au arătat că atunci când adaugi avocado în salate, creşte absorbţia unor substanţe nutritive esenţiale pentru starea de sănătate. Astfel, dacă în aceeaşi salată ai pus şi roşii, morcovi sau spanac antioxidanţii din compoziţia lor sunt absorbiţi în concentraţii mai mari în combinaţie cu avocado decât dacă le-am consuma simple. Nivelul de licopen (din roşii) şi de carotenoizi (din morcovi şi din spanac) cr