De la bugetul judeţului vor fi alocaţi 50 de mii de lei, pentru realizarea unei statui de bronz a domnitorului Alexandru Lăpuşneanu, care va fi amplasată într-un parc din oraşul Cricova, a municipiului Chişinău.
Autorităţile din Bacău, Iaşi, Suceava, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Bucureşti, Timiş şi Galaţi vor contribui la realizarea unei alei cu statuile celor mai reprezentativi domnitori români, care va fi realizată într-un parc din oraşul Cricova, din Republica Moldova. Complexul arhitectonic este realizat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la semnarea tratatului de la Bucureşti, la sfârşitul războiului ruso-turc (1806-1812), de pe urma căruia Moldova din stânga Prutului a fost alipită Imperiului Rus.
Întreaga lucrare este pornită de la ideea primarului din oraşul Cricova, Valentin Guţan. „Pentru această lucrare este necesară o sumă considerabilă de bani, care nu poate fi asigurată din bugetul oraşului moldovean. Din banii alocaţi (în Bacău) se va realiza statuia lui Alexandru Lăpuşneanu", se arată în motivarea proiectului judeţean. Investiţia va fi realizată în Bacău, prin Complexul Muzeal „Iulian Antonescu". Din suma alocată, 20 de mii de lei va costa soclul, 15 mii turnarea bronzului şi tot atât, munca artistului.
„Timpul lui Eminescu“, pe Aleea Clasicilor din Chișinău
Toate busturile vor fi finalizate până la sfârşitul lunii iulie. Pe lângă statuia lui Alexandru Lăpuşneanu, pe „Aleea Domnitorilor" vizitatorii vor putea vedea bustul lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir, Petru Rareş, Vlad Ţepeş, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Vasile Lupu şi Tudor Vladimirescu
Editură băcăuană premiată la Salonul internațional de carte din Chișinău