În pofida pesimismului cu privire la economiile țărilor din uniunea monetară, zona euro fiind așteptată să evite la mustață intrarea în recesiune în primul trimestru al lui 2012, Franța a surprins, devenind un neașteptat model de creștere economică.
În timp ce economiile a multor alte țări europene s-au contractat în trimestrul al patrulea, Franța a crescut cu un impresionant 0,2%, punând pe picior greșit pe cei care considerau că această țară este vulnerabilă față de problemele cu care se confruntă periferia uniunii monetare.
Considerente politice și nu economice
Publicația financiară „Financial Times” menționează că liderii francezi au insistat, de la bun început, că decizia de retrogradare a ratingului de țară maxim „AAA” luată de agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s se bazează pe considerente politice și nu economice.
Astfel că publicarea informațiilor cu prire la Purchasing Managers Index (PMI) de miercuri va fi urmărită cu foarte mare interes în lumea economică, pentru a vedea dacă Franța își va consolida această creștere economică. Acțiunile bursei din Paris au crescut cu 9% anul acesta.
Costurile de împrumut scad dar scepticii rămân pe poziții
Costurile de împrumut ale Franței au scăzut simțitor, la rândul lor, diferența dintre dobânzile obligațiunilor franceze și cele germane, unul din principalele moduri de calculare a acestora, înjumătățindu-se din noiembrie, dar o contracție economică ar crește din nou presiunea asupra datoriei franceze, iar sceptici față de economia Franței sunt cu duiumul.
Capital Economics, firmă de consultanță și cercetare economică cu sediul la Londra, consideră că exporturile Franței sunt slabe din punct de vedere competitiv iar redresarea consumului stagnează. „Având în vedere că sectorul bancar este, în continuare, expus față de datoria Italiei și