Creditorii internaţionali au pus presiune pe Atena pentru a accepta o nouă diminuare a salariilor bugetarilor, ca parte a noului împrumut de urgenţă în valoare de 130 de miliarde de euro aprobat de principiu noapte trecută, la Bruxelles.
De la începutul crizei, salariile bugetarilor greci au fost tăiate cu 30%. Liderii UE, care au aprobat noaptea trecută un nou program de asistenţă financiară pentru Grecia, au reuşit să forţeze Atena să taie cu încă 15% salariile din sectorul public în următorii trei ani, scrie „The Guardian“.
Doar în luna noiembrie, 126.000 de greci şi-au pierdut locurile de muncă. Pentru o ţară cu o populaţie totală de 11 milioane, statisticile sunt deosebit de sumbre. Rata şomajului a ajuns astfel de la 18,2 la 20,9% într-o singură lună.
CITEŞTE ŞI
VIDEO Cronologia unui dezastru. Cum a ajuns Grecia pe marginea prăpastiei
Supradoza de austeritate trimite Grecia în al patrulea an de criză
Grecia a intrat pentru prima dată în faliment în secolul 4 î.e.n.
Toate acestea în timp ce creditorii internaţionali (UE Şi FMI) au impus Atenei să concedieze alţi 150.000 de bugetari în următorii trei ani.
Piaţa muncii devine astfel un adevărat câmp de luptă în Grecia. Statul datorează companiilor şapte miliarde de euro. Producţia industrială a scăzut cu 15,5% în decembrie, iar 50.000 de întreprinderi mici şi mijlocii vor intra în faliment până în iulie, potrivit estimărilor Institutului pentru Muncă de la Atena.
Astfel, şansele ca sectorul privat să absoarbă bugetarii concediaţi din sectorul public sunt practic nule.
CITEŞTE ŞI
Ce înseamnă să fii sărac în Grecia
Revenirea la drahmă, singura soluţie pentru Grecia?
Faţa nevăzută a crizei: numărul de greci cu HIV creşte dramatic
Grecia: un an de austeritate degeaba
Economia G