Sirene, poliţie, ziarişti... Sosirea lui Dominique Strauss-Kahn la jandarmeria din Lille nu putea trece neobservată. Audierea fostului director general FMI fusese anunţată deja în urmă cu câteva zile. Anchetatorii din nordul Franţei l-au încarcerat preventiv pe DSK pentru a-l putea interoga în cadrul unei afaceri de proxenetism. Reţinerea după gratii a celui care până anul trecut era favoritul sondajelor de opinie pentru prezidenţialele din Franţa nu poate dura decât maximum patru zile. Surse apropiate anchetei afirmă însă că audierea lui DSK va dura doar 48 de ore. Ce i se reproşează lui DSK?
Vasile Damian:
Anchetatorii vor să afle detalii despre seratele libertine la care participa în mod regulat Dominique Strauss-Kahn. DSK a recunoscut că lua parte la astfel de petreceri la Paris, Bruxelles sau Washington, dar nu are nimic să-şi reproşeze – fireşte, nu vorbim aici de morală şi nici de viaţa privată a lui Strauss-Kahn, care nu ne interesează. Vasile Damian: Poliţia judiciară îl poate elibera pe DSK fără vreun cap de acuzare sau îl poate deferi justiţiei
De altfel, în Franţa – spre deosebire de SUA sau Belgia – a apela la serviciile unei prostituate nu este interzis. Poliţiştii bănuiesc însă că DSK ştia că cel puţin o parte din respectivele fete erau prostituate, adică prestau servicii contra cost. Mărturiile unora dintre ele sunt însă contradictorii. Unele spun că erau plătite, altele că veneau acolo doar din plăcerea de a întâlni alţi libertini. Dacă se dovedeşte că DSK ştia că unele femei erau plătite, atunci el se face vinovat de „complicitate la proxenetism”. Dacă, în sfârşit, ştia că erau plătite şi din banii firmei unuia dintre prietenii săi, atunci cazul său se agravează, întrucât poate fi acuzat de „tăinuire”.
Avocaţii lui DSK au declarat de mai multe ori că clientul lor putea foarte bine să ignore că respectivele femei v