* ADEVARUL
* Cum arată societatea grecească în faliment
Clasa de mijloc a fost decimată, tot mai mulţi greci recurg la supa săracului, mulţi şi-au pierdut casele şi locuiesc sub cerul liber. Al doilea pachet de salvare din partea UE şi FMI în valoare de 130 de miliarde de euro va fi mai mult ca sigur acordat Greciei de miniştrii de Finanţe din eurozonă, dar nu va rezolva mare lucru. Banii vor merge în mare parte către rostogolirea datoriilor scadente. Mai tragic este, susţin analiştii, că nici noile măsuri de austeritate impuse de guvernarea Papademos nu rezolvă nimic, ci doar acutizează problemele şi pentru că opoziţia grecilor faţă de programul de sărăcire şi tutelare a ţării lor este mare.
* Trocul a luat locul banilor
Viaţa în regiunile rurale, unde s-a revenit la schimburile tradiţionale de produse, este mai suportabilă. Mulţi fermieri au decis să ofere gratuit produse alimentare pentru cantinele săracilor. Oamenii încearcă să înveţe să se descurce. Trocul, chiar şi în privinţa serviciilor, a luat locul banilor. Oamenii refuză să plătească taxa suplimentară inclusă în factura pe electricitate, impusă din octombrie de guvern, chiar dacă au fost ameninţaţi cu întreruperea furnizării electricităţii. Compania de distribuţie DEI a încercat să facă acest lucru de câteva ori, dar sindicatul electricienilor s-a opus. 500.000 de gospodării refuză să plătească acest impozit.
* Reprezentantul Germaniei la BCE face glume despre rezervele de aur ale băncii
Înainte de a intra în clădirea din Bruxelles unde se desfăşoară summit-ul reprezentantul Germaniei în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE), Jörg Asmussen, a fost întrebat dacă are în servietă profiturile înregistrate de BCE din preschimbarea obligaţiunilor elene fără a accepta pierderi. Banca a cumpărat obligaţiunile în anii trecuţi de pe piaţa secundară, la o valoare mai