Ușurarea simțită la auzul veștii că băncile grecești vor evita naționalizarea a contribuit la o puternică redresare a sectorului bancar grecesc, anul acesta, ajutând bursa din Atena să depășească multe alte burse majore europene în săptămânile în care țara însăși se clătina pe marginea falimentului.
În timp ce investitorii internaționali se agitau în cadrul negocierilor asupra restructurării datoriei Greciei, investitorii domestici au ajutat bănci comerciale precum National Bank of Greece sau Piraeus Bank să-și dubleze prețul acțiunilor în doar șase săptămâni, anunță agenția de știri CNBC.
Investitorii au fost, la început, îngrijorați că planurile guvernamentale de recapitalizare a băncilor ar fi implicat trecerea acestora sub controlul guvernului, însă acesta din urmă a confirmat că, în schimb, recapitalizarea se va face fie prin emiterea de acțiuni comune cu restricție asupra dreptului de vot, fie prin obligațiuni convertibile, ambele modalități lăsând băncile sub control privat.
Redresare puternică
Indicele bursei de la Atena (Athens General Index), care a pierdut mai mult de 50% din valoare atingând un minim istoric pe 10 ianuarie, și-a revenit crescând cu nu mai puțin de 35% și depășind de patru ori creșterea indicelui european Euro Stoxx 50.
Cu toate acestea, indicele atenian se află la doar jumătate față de vârful atins în 2011 iar acțiunile bancare valorează doar o treime din valoarea maximă atinsă anul trecut.
Bursele europene importante și-au început redresarea la sfârșitul lui noiembrie, după ce Banca Centrală Europeană a injectat lichidități în sistemul bancar, ajutând la scăderea costurilor de împrumut pentru îndatoratele Italia și Spania și crescând apetitul investitorilor pentru active riscante precum acțiunile.
Faliment haotic evitat
Până ieri, însă, Grecia se confrunta cu p