Ca si cum sezonul rece nu ar veni cu destule neplaceri, inrosirea inestetica a tenului, cuperoza, reprezinta inca un disconfort agravat in timpul iernii. Cuperoza reprezinta stadiul II evolutiv al rozaceei si se caracterizeaza prin prezenta unor vase de sange dilatate sub forma unor mici linii de culoare rosie sau violacee in anumite zone ale fetei (frunte, nas, pometi, barbie).
Din nefericire, cauzele care duc la instalarea rozaceei si a cuperozei nu au fost pe deplin elucidate. Insa dermatologii au identificat o serie de factori declansatori, cum ar fi cei de mediu (temperaturi extreme, soare, vant), alimentari (consumul de alcool, alimente picante sau fierbinti), infectiosi (Demodex folliculorum, ce favorizeaza eliberarea de acizi grasi iritanti), tulburari gastrointestinale (gastrita, diareea sau constipatia, Helicobacter Pylori), tulburari hormonale, deficitul de vitamina B2 sau chiar psihologici (stresul emotional). Se pare ca si factorii ereditari au un cuvant greu de spus in aparitia cuperozei.
Desi cuperoza este o afectiune cronica, avand exacerbari si remisiuni periodice, vestea buna este ca putem ameliora semnificativ semnele clinice printr-o ingrijire corecta si un stil de viata adecvat.
La ce trebuie sa avem grija iarna
In sezonul rece, persoanele ce sufera de cuperoza trebuie sa se fereasca de expunerea prelungita la frig sau vant, precum si de variatiile mari de temperatura (expunerea la temperaturi foarte scazute urmata de expunerea imediata la temperaturi crescute). De asemenea, trebuie evitata pe cat posibil pozitionarea in apropierea sau deasupra surselor ce emana caldura.
Ingrediente cosmetice periculoase
Atunci cand alegem produsele pentru tenul cuperozic trebuie sa fim foarte atenti la eticheta. In general, in ingrijirea tenului sensibil si mai ales a celui afectat de rozacee si cuperoza trebuie sa evitam din