Companiile din consorţiul Nabucco, care ar trebui să construiască un gazoduct pentru reducerea dependenţei Europei de livrările de gaze naturale ruseşti prin livrări din jurul Mării Caspice, iau în considerare reducerea drastică a dimensiunilor proiectului din cauza cantităţilor mici de combustibil disponibile pentru import, scrie The Wall Street Journal.
Astfel, dacă în proiectul original se prevedea construirea unui gazoduct de 3.900 de kilometri lungime din Turcia până în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria, cu o capacitate de 31 mld. metri cubi pe an, acum companiile din consorţiu analizează un traseu mult redus, din Bulgaria până în Austria, şi înjumătăţirea cantităţii transportate, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International a fost înfiinţat la Viena în 2004 şi este format din companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania), fiecare cu participaţii egale. Transgaz participă cu suma de 10,2 mil. euro la bugetul consolidat al consorţiului pentru primul semestru din 2012. "Evaluăm în prezent diferite scenarii, inclusiv mărimi diferite în privinţa capacităţii şi lungimii gazoductului. Nu s-a luat încă nicio decizie finală", a declarat un purtător de cuvânt al Nabucco. Lucrările de construcţie a gazoductului sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.
Reducerea dependenţiei de gazele naturale ruseşti este vitală pentru siguranţa energetică a Europei, în condiţiile în care livrările din Rusia au fost limitate şi chiar stopate în ultimii ani pentru anumite state în perioade critice de iarnă, fie din cauza unor neînţelegeri legate de preţ, fie din cauza consumului ridicat din Rusia.
Nabucco şi-ar putea pierde unul dintre principalii participanţi, RWE. Directorul general al grupului Jurgen Gross