Un fost pușcaș marin a dezvoltat un sistem inedit prin care au fost salvate 30 de vieți.
"Registrul Național al Donatorilor de Rinichi" este o alternativă la lungile liste de așteptare pentru pacienții care au nevoie de un transplant.
Primul donator a fost Rick Ruzzamenti, care a dat un rinichi unui pacient care nu a găsit un donator compatibil în familia sa. O rudă a bolnavului a donat, la rândul său, un rinichi pentru un străin și așa mai departe, ca într-un domino. În final, 30 de oameni au fost salvați în ceea ce a devenit "cel mai lung lanț de transplanturi". "Oamenii au doi rinichi. Dacă suntem credincioși, putem spune că poate Dumnezeu ne-a dat al doilea rinichi pentru a-l da mai departe. Pentru o lună-două de disconfort și dureri, poți lua sufeința unui om. Prin ce am trecut eu ca donator nu poate fi comparat cu binele pe care l-a adus această operație", crede Ruzzamenti
Coordonatorul acțiunii impresionante a fost Garet Hil, un fost angajat în Marina americană, care a petrecut zile întregi analizând datele fiecarui pacient și posibil donator. Bărbatul înțelege foarte bine prin ce trec cei 90.000 de americani plasați pe listele de așteptare pentru un transplat de rinichi. Fiica sa, în vârstă de 10 ani, a testat compatibilitatea a 15 donatori diferiți până să îl găsească pe cel potrivit.
"Când ne-am confruntat cu aceste sisteme, mi-am spus că trebuie să existe o cale mai bună. Și astfel am creat Registrul Național al Donatorilor de Rinichi", a povestit Garet Hil pentru ABCNews.
Timp de șapte luni, au fost realizate 30 de transplanturi în 17 spitale din 11 state americane.