Numele fizicianului german Heinrich Rudolf Hertz este cunoscut in mod implicit oricarei persoane care are si cele mai vagi cunostinte in domeniul electricitatii. Fiindca oricine a auzit de undele hertziene (sau electromagnetice) sau de unitatea de masura pentru frecventa – hertzul (Hz).
Asadar, cine este savantul al carui nume il poarta doua dintre cele mai importante notiuni din domeniul electricitatii si pentru care, astazi, 22 februarie 2012, Google i-a dedicat un Doodle special, la aniversarea a 155 de ani de la nastere?
Heinrich Rudolph Hertz s-a nascut pe 22 februarie 1857 in Germania, la Hamburg. Tatal sau era un cunoscut jurist. In tinerete, lui Lui Heinrich Rudolf Hertz ii placea sa construiasca diverse instrumente in atelierul familiei sale. Heinrich Rudolf Hertz si-a inceput studiile sale superioare la Universitatea din Berlin, unde a absolvit cu “magna cum laude“, primind titlul de doctor in anul 1880. La Berlin, Heinrich Rudolph Hertz a fost asistentul lui Hermann von Helmholtz, unul din cei mai cunoscuti fizicieni ai timpului.
In 1883, Heinrich Rudolf Hertz a devenit lector in fizica teoretica la Universitatea din Kiel, iar doi ani mai tarziu a fost numit profesor in fizica la Politehnica din Karlsruhe. In anul 1886, Heinrich Rudolf Hertz s-a insurat cu Elisabeth Doll, fiica unui profesor din Karlsruhe, cu care a avut doua fete. In acea perioada, fizicienii incercau sa obtina dovezi experimentale ale undelor electromagnetice, a caror existenta fusese prevazuta de ecuatiile matematice elaboraie in anul 1873 de catre omul de stiinta britanic James Clerk Maxwell.
In 1887 Heinrich Rudolf Hertz a testat experimentele lui Maxwell folosind un oscilalor construil din butoane (tije) rotunde de alama lustruite, fiecare dintre ele fiind conectate la o bobina de inductie, intre ele existand un spatiu liber in care sa se produca scant