Cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, aprobat marţi de miniştrii Finanţelor din zona euro, cuprinde în principal bani pentru finanţarea conversiei de obligaţiuni şi pentru recapitalizarea băncilor, iar revenirea la creştere economică ar putea dura 10 ani, informează Mediafax.
Miniştrii Finanţelor din zona euro au aprobat marţi cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, care cuprinde în principal fonduri pentru realizarea conversiei de obligaţiuni deţinute de creditorii privaţi şi pentru recapitalizarea băncilor elene, potrivit Reuters.
Acordul este însoţit de schema de conversie a obligaţiunilor greceşti deţinute de investitorii privaţi în titluri cu maturităţi mai îndelungate şi un cupon mai mic. Creditorii din sectorul privat ai statului elen au acceptat astfel pierderi de peste 100 miliarde euro, adică 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor deţinute. Iniţial fusese negociată o depreciere de 50%, care echivala cu o pierdere de aproximativ 70% pe valoarea actuală a creanţelor.
Cele două acorduri vizează reducerea datoriei de stat a Greciei la 120,5% până în 2020, aproape de nivelul maxim considerat sustenabil de către Fondul Monetar internaţional.
Obligaţiunile de 14,5 miliarde euro care ar fi trebuit răscumpărate de guvernul elen pe 20 martie vor fi restructurate, statul urmând astfel să evite default-ul. Schema de conversie a obligaţiunilor se va derula în perioada 8-11 martie, potrivit termenelor din acord.
Banca Centrală Europeană (BCE) va participa la pachet prin cedarea profiturilor aferente obligaţiunilor greceşti pe care le deţine către băncile naţionale din zona euro, guvernele uniunii monetare urmând să distribuie mai departe banii către statul elen.
BCE a cumpărat până acum obligaţiuni ale statului elen în valoare totală de 38 miliar